Allergie

Heb je het soms ineens benauwd, moet je hoesten, braken of heb je plots rode plekken op je huid? En weet je niet hoe dit komt? Dan kan het zijn dat je een allergie hebt. Bij een allergie maakt jouw lichaam een foutje. Als je bepaalde dingen eet, aanraakt of inademt, dan denkt je lichaam dat het slecht voor je is en reageert daar dan op. Daarom ga je hoesten, spugen, krijg je plekken op je huid of ben je benauwd.

Onderzoeken

De dokter kijkt welk onderzoek nodig is bij jou. Zo probeert hij te vinden waarvoor jij allergisch bent.

Prikken

Als je moet hoesten door een allergie, dan merk je dit als je bijvoorbeeld in een stoffige kamer bent, als het gras net gemaaid is of als je in de buurt van huisdieren bent. Soms kan de dokter in jouw bloed zien of je een allergie hebt. Daarom is het soms nodig dat er een beetje bloed bij jou wordt geprikt. Het bloed wordt in het laboratorium onderzocht.

Allergie_huidtestEen ander onderzoek is de huidtest. Daarbij leg je je armen op tafel, met je onderarmen naar boven. Op je armen krijg je allemaal druppeltjes. Met snelle prikjes wordt een beetje van de druppeltjes in je huid geprikt. Dan kijkt de dokter of je huid rood wordt. Ben je bijvoorbeeld allergisch voor katten, dan krijg je een rood plekje op de plek waar het druppeltje voor katten lag.

Eten

Als de dokter denkt dat je allergisch bent voor bepaald eten, dan krijg je een test met het voedingsmiddel waarvan gedacht wordt dat je er allergisch op reageert. Als je dan een reactie krijgt, dan weet je meteen: hiervoor ben ik allergisch. Bijvoorbeeld als je het benauwd krijgt na het eten van een pinda, dan heb je dus een pinda-allergie.

En dan?

Na de onderzoeken weet de dokter meestal waar je allergisch voor bent. Samen met jou kijkt de dokter of je nu iets moet veranderen. Als je allergisch bent voor bepaald voedsel, dan ga je meestal naar de diëtiste. Dat is iemand die je dan precies vertelt wat je wel en niet kunt eten. Als je bijvoorbeeld snel last krijgt van het eten van pinda’s, dan mag je geen voeding meer eten waar pinda in zit. Als je allergisch bent voor katten, dan moet je uit de buurt blijven van katten. En als je allergisch bent voor gras of boompollen, dan kijkt de dokter of je je beter voelt met bepaalde medicijnen zoals een pil, een neusspray of een medicijn dat je moet inademen. Meestal is er aan je allergie best wat te doen.

 
 

Wist je dat...

Als je je rechteroog sluit nooit over je rechterschouder kunt kijken?