Hoesten of benauwd

indamenKaalHoest je veel en heb je het benauwd, maar ben je niet verkouden? Dan ligt het waarschijnlijk aan je luchtwegen of je longen. Je haalt adem via je neus en mond. Aan het einde van je neus en mond zit je luchtpijp en deze komt via je luchtwegen weer uit in je longen. Je longen zijn twee luchtzakken die in je borstkas zitten. Als je diep ademhaalt, dan vullen je longen zich met lucht. Je kunt dit goed zien als je diep ademhaalt: je borstkas wordt groter en komt omhoog.

Onderzoeken

De dokter wil onderzoeken waarom je klachten hebt. Dat kan op verschillende manieren. Eerst praat de dokter met jou en je ouders. Zo begrijpt hij waar je last van hebt. Schrijf daarom voor je bezoek aan de dokter alle bijzondere dingen op. Neem dit mee naar het gesprek.

Voelen en kijken

Eerst meet de doktersassistente hoe lang en hoe zwaar je bent. Daarna begint de dokter met het echte onderzoek. Hij luistert bijvoorbeeld naar je longen en je hart met een stethoscoop, kijkt in je neus, mond en oren en drukt zachtjes op je buik. Als hij het nu nog niet weet, dan moet je voor een onderzoek terugkomen.

Prikken

Het kan zijn dat het hoesten of de benauwdheid komt door een allergie. Om te kijken of je een allergie hebt, kan de dokter je bloed onderzoeken of krijg je een huidtest.

UitademenBlazen

Om te kijken of je longen goed werken en als je oud genoeg bent, moet je een blaastest doet. Je krijgt een knijper op je neus en een blaasapparaat in je mond. Daarin blaas je zo hard als je kunt. Het apparaat meet of dit goed gaat.

Andere onderzoeken

Niet altijd is het nodig om een röntgenfoto te maken, maar soms helpt om te ontdekken waar de klachten vandaan komen. Er wordt dan met een speciale machine een foto gemaakt van je hart en longen. Je voelt hier niets van en het duurt maar enkele seconden. Ook wordt er wel eens wat zweet verzamelt met een speciale pleister. Hiermee kan worden gekeken of de longen goed werken.

En dan?

Na de onderzoeken weet de dokter waarom je moet hoesten of benauwd bent. Als je een allergie hebt, dan moet je misschien uit de buurt blijven van huisdieren. En als je luchtwegen of longen niet goed werken, dan heb je misschien astma. Dit is een ziekte waardoor het voelt alsof jouw luchtweg heel smal is. Daardoor kun je niet goed ademen en is sporten soms moeilijk. Het is alsof je door een rietje ademt. Bij astma is het vaak nodig om medicijnen te slikken. De dokter vertelt jou hier meer over.

 

 
 

Wist je dat...

Als je je rechteroog sluit nooit over je rechterschouder kunt kijken?