Keel, neus en oren

Als je last hebt van de je keel, neus of oren, dan ga je naar de KNO-arts (spreek uit: Kaa En Oo arts). KNO staat voor: keel-, neus- en oren. Je keel, neus en oren zijn namelijk verbonden via buizen. Die zie je niet van buiten, maar je merkt het bijvoorbeeld wel als je verkouden bent. Je hebt dan niet alleen een verstopte neus, maar vaak ook keelpijn of oorpijn.

Onderzoek

38 KNO Arts_grootOm te kijken waar je last van hebt, heeft de KNO-arts verschillende apparaten. Zo heeft hij een kleine camera en een speciale bril, waarmee hij bijvoorbeeld in je oren en neus kan kijken. Als de dokter in je keel wil kijken, dan drukt hij je tong voorzichtig naar beneden met een spatel. Dan vraagt hij of je bijvoorbeeld ‘aaa’ wilt zeggen. Achterin je keel zitten je amandelen en de dokter kan dan goed zien of ze ontstoken zijn.

En dan?

Veel kinderen gaan naar de KNO-arts, omdat ze last hebben van oorontstekingen of ontstoken amandelen. De dokter onderzoekt je en besluit dan of je geopereerd moet worden. De dokter opereert niet meteen, je moet dan een nieuwe afspraak maken en een andere keer terugkomen voor de operatie. Je leest meer bij Amandelen en Buisjes.

 
 

Wist je dat...

Je niet kan niezen met je ogen open?