Ogen

ogen-2KaalHeb je last van je ogen? Dan ga je naar de orthoptist en de oogarts. Om te kijken wat er mis is, krijg je verschillende testjes. Bijvoorbeeld: 
• Om te kijken hoeveel je kunt zien, met ieder oog apart.
• Om te kijken naar de stand van je ogen en de samenwerking tussen je ogen.
• Om te kijken of je een bril nodig hebt. Hiervoor krijg je druppels in je ogen, waardoor je pupillen eventjes heel groot worden.
• Om het netvlies van je oog te onderzoeken.
De testjes doen geen pijn en je vader, moeder of verzorger is er natuurlijk steeds bij.

Een bril

Als je een bril nodig hebt om beter te gaan zien, dan krijg je een briefje mee van de orthoptist. Met dit briefje zoek je in de brillenwinkel een superleuke bril uit. De mensen in de brillenwinkel lezen op het briefje welke brillenglazen je nodig hebt. Meestal moet je na een paar maanden terugkomen, zodat de orthoptist kan testen of je met je bril beter bent gaan zien.

Een lui oog

Sommige kinderen hebben een lui oog. Dat betekent dat het oog niet goed ziet, omdat het minder gebruikt wordt dan het ‘goede’ oog. Een lui oog kan ontstaan door scheelzien (zie het kopje ‘Scheelzien’). Een lui oog kan ook ontstaan als je ene oog een bril nodig heeft, maar je andere oog niet. Het oog dat eigenlijk een bril nodig heeft doet dan niet goed mee en wordt lui. De orthoptist raadt je dan aan om een bril te dragen en een paar keer per week een pleister op het goede oog te plakken. Het luie oog wordt op die manier hard aan het werk gezet en gaat weer beter zien.

Scheelzien

Bij scheelzien zijn beide ogen niet op hetzelfde punt gericht; ze werken niet goed samen. Eén oog kijkt net iets meer naar buiten, binnen, boven of beneden dan het andere oog. Soms kan het scheelzien verholpen worden met een bril, soms is een operatie nodig.

Hoe gaat de operatie?

De dokter bespreekt met jou wat er tijdens de operatie gaat gebeuren. Als je voor de operatie naar het ziekenhuis komt, dan ga je eerst naar de Kinderafdeling. Daarna ga je naar de operatiekamer en krijg je de narcose, dit is een speciale ziekenhuisslaap, waardoor je niets merkt van de operatie. Na de operatiekamer word je wakker op de uitslaapkamer naast de operatiekamer. Papa, mama of je verzorger is dan weer bij je. Daarna ga je terug naar de Kinderafdeling. Het doet nog een beetje zeer,  maar voel je je weer goed, heb je gedronken, gegeten en geplast? Dan mag je dezelfde dag naar huis. Je hoeft geen verband op je oog na de operatie, maar je moet wel elke dag oogdruppels in je oog doen

 

 
 

Wist je dat...

Een rib kunt breken als je heel hard moet niezen?