Plassen of poepen

meisjegoedAls je problemen hebt met plassen of poepen, dan ga je in het ziekenhuis naar de urotherapeut (spreek uit: uu-roo-tee-ra-puit).

Misschien plas je te weinig of teveel, heb je soms een natte (onder)broek, of regelmatig blaasontstekingen. Dat is helemaal niet leuk en daarom kijkt de urotherapeut in het ziekenhuis hoe je nou eigenlijk plast. Dit kan gebeuren met een computer-wc. Je ouders of verzorgers vullen ook een vragenlijst in. Dan verzamelt de urotherapeut alle informatie en stellen ze een plan op voor jouw training. Tijdens het trainen leer je heel veel:
• hoe je moet plassen;
• hoe je de blaas helemaal leeg plast;
• hoe je kunt zorgen dat je droog blijft.

Je leert een heleboel trucjes, waarmee je thuis gaat trainen. Als je dit doet, dan schrijf je iedere dag op een lijst hoe het gegaan is. Is je broek vandaag droog? En heb je op de juiste manier geplast? Je schrijft het allemaal op de lijst. Deze lijst bespreek je met de urotherapeut als je weer naar het ziekenhuis gaat. Zo helpen ze jou van de plas- en poepproblemen af.

Plasboekje ‘Juf Sas en de Plasklas’
In het boekje ‘Juf Sas en de Plasklas’ lees je een verhaal over juf Sas. Juf Sas helpt jou en andere kinderen met de plas- en drinktraining. In het boekje lees je handige tips om goed te kunnen plassen en waarom het belangrijk is dat je op tijd gaat plassen. Lees het boekje hier.

 
 

Wist je dat...

Je met je tong je elleboog niet kunt aanraken?