Spoed

Tekening_ambulanceAls je ineens ziek wordt of als je een ongeluk hebt gehad, dan moet je met spoed naar het ziekenhuis. Als het echt heel erg is, dan wordt je met de ambulance gebracht. Maar papa, mama of je verzorger kan je ook zelf brengen met de auto. In het ziekenhuis ga je naar de Spoedeisende Hulp. Naar deze afdeling gaan alle kinderen en volwassenen die met spoed moeten worden behandeld.

Welke kleur krijg jij?

Op de Spoedeisende Hulp kijkt de verpleegkundige eerst wat er met je aan de hand is. Je krijgt dan een kaart met een kleur: rood, oranje, geel, groen of blauw. Als je de rode kleur krijgt, dan word je direct behandeld. Bij oranje, geel of groen moet je even wachten. De dokter kijkt dan eerst naar andere mensen, die zieker zijn dan jij. Als je de blauwe kleur krijgt, dan moet je erg lang wachten. De verpleegkundige vertelt je of je misschien beter naar de huisarts kunt gaan.

Eerst onderzoeken

Als je aan de beurt bent, dan is het meestal nodig dat de dokter jou onderzoekt. Dan wordt jouw temperatuur, gewicht, lengte en bloeddruk gemeten. Vaak is extra onderzoek nodig om te kijken wat je precies hebt. Of je krijgt medicijnen. Dan mag je weer naar huis.

Een nachtje blijven

Helpen de medicijnen niet of weet de dokter nog niet wat er met je aan de hand is? Dan zegt de dokter dat je één of meerdere nachtje(s) moet blijven. Je gaat dan naar de Kinderafdeling. Of je wordt geopereerd, bijvoorbeeld als één van je botten gebroken is of als je blindedarm ontstoken is.

 
 

Wist je dat...

Een rib kunt breken als je heel hard moet niezen?