Tanden en kiezen

tandenKaalMeestal ga je voor je tanden of kiezen naar de tandarts. Soms moeten er wat tanden of kiezen uit. De tandarts bepaalt of hij dit zelf kan of dat je naar het ziekenhuis moet. In het ziekenhuis kom je terecht bij de kaakchirurg (spreek uit: kaak-sjie-rurg). Deze dokter weet alles van je tanden, kiezen en kaak.

Waarom moet mijn tand of kies eruit?

De meeste kinderen komen naar het ziekenhuis om tanden of kiezen te laten trekken. Een tand moet worden getrokken als deze niet meer gezond is of afbrokkelt. Vaak komt dit door het drinken van veel frisdrank, chocolademelk en andere zoete dranken. Soms komt het doordat kinderen als baby of peuter veel medicijnen kregen, waardoor de tanden afbrokkelen.
Je moet ook naar de kaakchirurg als je tanden of kiezen niet goed doorkomen of als je een dubbele rij tanden hebt. De kaakchirurg opereert jou en zorgt dat je tanden goed verder kunnen groeien.

Hoe gaat de operatie?

Als je voor de operatie naar het ziekenhuis komt, dan ga je eerst naar de Kinderafdeling. Daarna ga je naar de operatiekamer en krijg je de narcose, dit is een speciale ziekenhuisslaap, waardoor je niets merkt van de operatie. Na de operatiekamer word je wakker op de uitslaapkamer naast de operatiekamer. Papa, mama of je verzorger is dan weer bij je. Daarna ga je terug naar de Kinderafdeling. Het doet nog een beetje zeer,  maar voel je je weer goed, heb je gedronken, gegeten en geplast? Dan mag je dezelfde dag naar huis.

 
 

Wist je dat...

Als je je rechteroog sluit nooit over je rechterschouder kunt kijken?