Kinderafdeling

FransjeKofferJe moet even in het ziekenhuis logeren. Dit is één of meerdere nachtjes. Soms korter, dan blijf je een paar uurtjes. Je komt dan terecht op de Kinderafdeling. Hier liggen alle kinderen van 0 tot 18 jaar.

Voorbereidingsmiddag

Ben je benieuwd hoe het ziekenhuis er uitziet en hoe de operatie gaat? Dan ben je niet de enige, hoor. We hebben hiervoor namelijk een voorbereidingsmiddag. De pedagogisch medewerker legt aan jou en je ouders uit wat er gaat gebeuren en je kunt al je vragen stellen. Wil je naar de voorbereidingsmiddag? Vraag dan of je ouders of verzorgers bellen met de pedagogisch medewerkers, via telefoonnummer 010 – 461 6403.

Wat neem je mee?

Zorg dat je de volgende spullen bij je hebt:
• nachtkleding en pantoffels
• toiletspullen
• dagelijkse kleding

En vergeet je niet:
• speelgoed en knuffels met jouw naam erop
• foto’s, muziek of iets waaraan je gehecht bent
• je eigen medicijnen

Hoe ziet je kamer eruit?

De Kinderafdeling heeft verschillende kamers. Er zijn twee zalen met drie bedden en één zaal met vier bedden. Daarnaast zijn er elf boxen. Een box is een kamer met één bed.

Waar je komt te liggen, hangt een beetje af van wat je hebt. We proberen altijd om je bij leeftijdsgenoten te leggen, dat is vaak het gezelligst. Als je op een box wordt gelegd, dan kan dit zijn omdat je een besmettelijke ziekte hebt. Dan moet iedereen die bij jou op de kamer komt, zich houden aan de hygiëneregels. Soms is dit heel simpel, bijvoorbeeld: goed je handen wassen. Maar soms moeten mensen speciale kleding aan, zoals een muts op en een papieren jas aan. De verpleegkundige legt het aan jou uit als dit zo is. Dan komt er een bordje op de deur, zodat iedereen weet welke speciale regels er zijn.

Wat eet je?

Jouw ontbijt, lunch en avondeten kun je kiezen van de maaltijdkar. Deze wordt door de voedingsassistent naar jouw kamer gereden en je kunt zelf zeggen waar je zin in hebt. Een paar keer per dag vraagt de assistent of je iets wilt drinken. En er is fruit op de afdeling. Mocht je het eten uit het ziekenhuis echt niet lusten, dan kunnen je ouders of verzorgers ook eten van thuis meenemen.

Wie is er bij je?

In het ziekenhuis werken veel verschillende mensen. Wie je allemaal op de Kinderafdeling kunt tegenkomen, zie je hier.  Het meest zie je de verpleegkundige. Als je op de knop naast je bed drukt, dan komt de verpleegkundige naar je toe. Daarnaast zie je iedere dag de kinderartsen en zaalartsen. Zij onderzoeken hoe het met je gaat en proberen jou weer beter te maken.

Door al die verschillende gezichten, is het prettig als je ouders of verzorgers bij je blijven. Dit is geen probleem. Zij mogen de hele dag en zelfs ’s nachts bij je blijven en voor je zorgen.

Wanneer mag je naar huis?

Je hoort van de verpleegkundige of arts wanneer je weer naar huis mag. Soms moet je thuis nog medicijnen innemen of bijvoorbeeld met krukken lopen. Dit krijg je allemaal te horen voordat je naar huis gaat.

Als je weer thuis bent, dan moet je meestal nog een keer terugkomen voor controle. Dat is niet op de Kinderafdeling, maar op de polikliniek. Zo kan de dokter zien of het nu weer beter met je gaat.

 
 

Wist je dat...

Je in de morgen langer bent dan in de avond?