Röntgenfoto

Als je pijn hebt, dan kan de dokter dit niet altijd van buitenaf zien. Daarom hebben ze in het ziekenhuis een speciale camera, waarmee ze dwars door je huid foto’s maken. Zo krijgt de dokter een foto van bijvoorbeeld je botten, darmen of longen.

Eerst aanmelden

In het ziekenhuis meld je je bij de balie van het Diagnostisch Centrum. Je geeft de jaarkaart en de verwijsbrief van je huisarts. Als je een röntgenfoto moet laten maken terwijl je op de Kinderafdeling verblijft, dan word je naar het Diagnostisch Centrum gebracht door de pedagogisch medewerker. Als je dit fijn vindt, dan blijft papa, mama of je verzorger de hele tijd bij je.

Aan de beurt

Je moet even wachten tot je aan de beurt bent. Daarom ga je zitten in de wachtkamer, waar je wat leest of televisie kijkt. Als je aan de beurt bent, wordt jouw naam genoemd. Je loopt achter de laborant aan. Je mag je omkleden in een verkleedhokje. Je hoort van de assistent welke kleren je uit moet trekken en welke je aan mag houden. Als je klaar bent met omkleden, dan loop je de volgende kamer in. Op de foto’s zie je hoe het maken van röntgenfoto’s gaat als je een gebroken pols hebt.

Meestal maken ze een paar foto’s, zodat ze zeker weten dat je er goed op staat. Als de foto’s gelukt zijn, mag je je weer aankleden en naar huis of terug naar de Kinderafdeling.

 
 

Wist je dat...

Een rib kunt breken als je heel hard moet niezen?