Moeilijke woorden

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z

AlfabetA

Tekening_ambulanceAmbulance

De ambulance is een auto die speciaal is ingericht om zieke mensen met spoed te vervoeren. De mensen in de ambulance kunnen de mensen in het ziekenhuis alvast waarschuwen dat jullie er aankomen en vertellen wat je mankeert.

Anamnese

Aan de hand van een vragenlijst stelt de kinderverpleegkundige jou en je ouders of verzorgers vragen, die allemaal over jou gaan. Het is belangrijk voor ons dat we veel over je weten. Bijvoorbeeld, of je al eens eerder ziek bent geweest en of je al eerder in het ziekenhuis hebt gelegen. Dit maakt het voor ons makkelijker om zo goed mogelijk voor jou te zorgen.

Analist

Soms, om te weten, wat voor ziekte je hebt, moeten verschillende stoffen die uit je lijf komen, onderzocht worden. Zoals plas, zweet, bloed, snot, en ja… ook poep. Het lijkt misschien wel een vies rijtje, maar het hoort allemaal bij je lichaam. De  verpleegkundige doet het in een potje en stuurt het naar het laboratorium. Daar kijkt een analist wat er niet goed gaat in je lichaam. Hij gebruikt daarvoor een microscoop.

Anesthesist

04 Anesthesie (Custom)De anesthesist is een dokter die ervoor zorgt dat jij tijdens de operatie slaapt en helemaal niets van de operatie voelt. Deze slaap is een speciale ziekenhuisslaap en wordt narcose genoemd. Bij een narcose slaap je veel dieper dan normaal. De anesthesist stelt je een aantal vragen voor de operatie, zoals: hoe oud ben je, hoe lang ben je, wat is je gewicht, ben je ergens allergisch voor. Zo weet hij precies hoeveel verdoving hij je moet geven. Hij doet dit niet alleen. Hij wordt bijvoorbeeld geholpen door de anesthesieverpleegkundige.

Apotheek

05 apotheek (Custom)Het ziekenhuis heeft een grote apotheek. Hier liggen allerlei medicijnen, pilletjes en zalfjes die nodig zijn om jou weer beter te maken. Thuis heb je vaak ook wel medicijnen in een kastje. Hier in het ziekenhuis zijn het er een heleboel.

Armbandje

06 Armbandje (Custom)Als je in het ziekenhuis wordt opgenomen, dan krijg je een armbandje om je pols. Hierop staat je naam en je geboortedatum. Zo weet iedereen in het ziekenhuis wie je bent.

Astma

07 Astma (Custom)Als je astma hebt, dan heb je voortdurend last van ontstekingen van je luchtwegen. De luchtwegen reageren heel overdreven op bijvoorbeeld mist, stof en soms infecties. Door de astma kun je moeilijk ademhalen. Je maakt ook geluid, omdat je moet piepen of brommen. In het ziekenhuis geeft de dokter je medicijnen of zuurstof en voel je je als snel iets beter. Misschien krijg je een inhalator. Dit apparaatje zet je aan je mond, je knijpt en haalt dan rustig adem. De medicijnen gaan dan direct naar een plek diep in je keel, zodat je je snel minder benauwd voelt.

AlfabetB

Bacterie

08 Bacterie (Custom)Een bacterie is een minuscuul klein beestje dat in je lichaam kan zitten en je ziek kan maken. Er bestaan bacteriën die goed voor je zijn en bacteriën die slecht voor je zijn.

Beademingsmachine

Sommige kinderen hebben moeite met zelf ademen, omdat ze heel erg ziek zijn. De beademingsmachine helpt ze met ademen.

Bloed

10 Bloed (Custom)Bloed bestaat uit rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes, die in een vloeistof zwemmen. Omdat de meeste bloedcellen rood zijn, is je bloed ook rood. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof van je longen naar alle delen van je lichaam. De bloedplaatjes zorgen dat je bloed stolt. Je weet: als je valt en een schaafwond krijgt, komt er eerst bloed uit. Dit bloeden stopt al snel en binnen een paar minuten zit er een korstje op. Met name de bloedplaatjes zorgen ervoor, dat dit snel gebeurt. De witte bloedcellen zorgen dat je bijna nooit ziek wordt. De witte bloedcellen vechten namelijk tegen bacteriën. De vloeistof waarin deze cellen en plaatjes zwemmen noemt men plasma.

Bloeddonor

Heel veel gezonde mensen geven een paar keer per jaar bloed, wat gebruikt wordt voor zieke mensen. Iemand die bloed geeft noemen we een donor.

Bloeddrukmeter

Dit is een band die om de spierballen van je arm gaat. Deze band wordt opgepompt door een apparaat. De band voelt strak om je arm als deze wordt opgepompt. Je bloeddruk zegt iets over de hoeveelheid bloed die door je lichaam wordt gepompt.

Bloedtransfusie

Misschien heb je te weinig bloedcellen in je lichaam. Bijvoorbeeld omdat je bloed bent verloren tijdens een ongeluk. Of omdat je een bloedziekte hebt. Dan is het nodig dat je nieuw bloed krijgt. De dokter maakt een infuus in je hand, aan het infuus zit een lange slang. Deze lange slang loopt naar een plastic zak met bloed. Het bloed loopt via de lange slang en het infuus het lichaam in. Daar voel je weinig of niets van. Zo krijg je nieuw bloed in je lichaam.

Box

14 box (Custom)Een box is een kamer waar jij alleen ligt. Als je hier ligt, kan het zijn, dat jij iets hebt, dat besmettelijk is voor anderen. Het kan ook zijn, dat je alleen op zo’n kamer ligt, omdat jij niet ziek mag worden van andere mensen, omdat je een lage weerstand hebt. Dit heet ‘isolatie’. Aan de deur van de box hangt een plaatje van Fransje met een mondkapje voor en een blauw schort aan. Alle mensen die binnenlopen in jouw box, moeten zich dan net zo aankleden als Fransje. Ze dragen een speciale ziekenhuisjas en soms een kapje en handschoenen. Ook moeten ze extra goed hun handen wassen.

AlfabetC

Chirurg

Als een auto kapot is, gaat hij naar de garage, daar doen ze de motorkap open. Zo kunnen ze de auto maken. Bij mensen gaat het ook zo. Alleen hebben die geen motorkap. De chirurg moet een sneetje in het lichaam maken om bij de ziekte of het kapotte onderdeel te komen. Bijvoorbeeld als je been is gebroken, zorgt de chirurg ervoor dat de botten weer recht komen te staan en weer aan elkaar kunnen groeien. Van zo’n sneetje voel je niets, omdat de anesthesist je onder narcose brengt.

CliniClowns speelkoffer

16 CliniClowns Speelkoffer (Custom)De CliniClowns komen altijd op dinsdag op de Kinderafdeling. Door de CliniClowns Speelkoffer kan je ook van de CliniClowns genieten op de dagen dat ze er niet zijn. Er is van alles te beleven, zoals een clownsorkest, een spannend evenwichtsspel en leuke filmpjes.

Controles

17 Controles (Custom)Als je in het ziekenhuis ligt, doet de verpleegkundige controles bij je. Dit houdt in dat ze je temperatuur meet, je weegt, je bloeddruk meet, enzovoort. De verpleegkundige doet deze controles, omdat ze dan weet of het goed met je gaat.

Couveuse

18 Couveuse (Custom)Kinderen die te vroeg geboren worden, liggen in een couveuse. Dit is een glazen bedje. In de couveuse is het warm, omdat het te vroeg geboren kindje zichzelf nog niet zo goed warm kan houden. CT-onderzoek Bij dit onderzoek moet je heel stil op een bed gaan liggen. Het bed schuift langzaam in een soort groot fototoestel. Via röntgenstralen worden foto’s gemaakt van je lichaam. Je moet heel stil blijven liggen en je hoort een gebrom. Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten. Dan is het alweer voorbij!

AlfabetD

Dieet

In het ziekenhuis moet je soms een dieet volgen. Dit houdt in, dat je sommige dingen wel of juist niet mag eten.

Doktersassistent

De doktersassistenten werken op de polikliniek van de Kindergeneeskunde en helpen de dokter. Zij zorgen er bijvoorbeeld voor dat de gegevens van alle patiënten kloppen, ze beantwoorden de telefoon als je een afspraak wilt maken of als je vragen hebt. Als je naar de dokter gaat, dan gaat de doktersassistente jou wegen en meten. Ze kunnen ook bloed prikken of, als het nodig is, je een injectie geven. Dossier Op de computer wordt opgeslagen hoe het met je gaat, welke medicijnen je krijgt, wat je wel of niet mag eten, welke onderzoeken je krijgt, enzovoort. Net zoals alle andere patiënten van het ziekenhuis krijg je je eigen dossier.

AlfabetE

E.C.G

23 ECG (Custom)Een ECG is een filmpje van je hart. De dokter kan dan zien of alles goed gaat met je hart. Bij het onderzoek krijg je hartstickers op je borst geplakt. Op een beeldscherm ziet de dokter hoe je hart werkt.

E.E.G

24 EEG (Custom)Bij een E.E.G onderzoek worden de activiteiten in je hersenen gemeten. Je hoofd wordt opgemeten en er worden een aantal rode stippen op je hoofd gezet met een rood potlood. Vervolgens krijg je een soort badmuts op je hoofd. Hierin zijn een aantal draden bevestigd. De draden heten elektroden. De elektroden en de huid van je hoofd moeten goed contact maken met elkaar. Om hiervoor te zorgen wordt zoutpasta (witte gel) in de gaatjes van de badmuts gespoten. De zoutpasta voelt eerst een beetje raar, alsof ze een beetje op je hoofd krassen. Tijdens het onderzoek moet je rustig met je ogen dicht blijven liggen. Tijdens het onderzoek wordt je een aantal keer gevraagd om je ogen te openen en te sluiten en eventueel te zuchten.

Eerste hulp

25 Eerste Hulp (Custom)Eerste hulp is een andere naam voor de Spoedeisende Hulp. Op deze afdeling komen de mensen binnen die zo snel mogelijk hulp nodig hebben. Bij de Eerste Hulp kijken ze wat er precies met jou aan de hand is en daarna schakelen ze de juiste dokters in.

AlfabetF

Fysiotherapeut

De fysiotherapeut weet alles van bewegen. Soms beweegt je lichaam niet zoals het moet of zoals jij wilt. De fysiotherapeut probeert door middel van oefeningen en spelletjes om je beter te laten bewegen. Als je bijvoorbeeld je been breekt, dan leert de fysiotherapeut je weer lopen, met krukken als dat nodig is. Als je astma hebt, leert hij je om beter met je ademhaling om te gaan.

AlfabetG

Gipsverbandmeester

27 gipsverbandmeester (Custom)Als jij een bot hebt gebroken of een spier hebt gescheurd, dan zorgt de gipsverbandmeester dat dit lichaamsdeel wordt verpakt in gips of ander verband. Zo kan je bot of spier weer op de juiste manier aan elkaar groeien. Dit gebeurt op de Gipskamer. Je kunt zelf de kleur van je gips kiezen!

Gastro enteritis

Dit is een ontsteking van je maag of darm. Een makkelijker woord voor gastro-enteritis is een buikgriep.

AlfabetH

Hartslagstickers

29 Hartslagstickers (Custom)Voordat je geopereerd wordt, krijg je drie hartslagstickers op je borst geplakt. Het opplakken van deze hartslagsticker doet geen pijn, maar het kan wel een beetje koud aanvoelen. Aan die hartslagstickers worden kabeltjes vastgemaakt die naar een computer gaan. Op de computer kan je dan zien hoe snel je hart klopt. Je hoort daarbij ook een piep geluid: piep… piep… piep.

Hechten

Bij een operatie moet de wond die is gemaakt, weer netjes dichtgemaakt worden. Dit heet hechten. De chirurg doet dit simpelweg met naald en draad. Jij merkt hier niets van, omdat jij dan bent verdoofd. Ook kleine wondjes kunnen gehecht worden, dit doen ze bij de Spoedeisende Hulp.

Hygiëne

In het ziekenhuis moet het heel schoon zijn. Dit is nodig, omdat er anders bacteriën komen. Van sommige bacteriën kan je ziek worden. Het is ook belangrijk dat je zelf hygiënisch bent, dit betekent dat je je handen moet wassen, schone kleren aan doet, je tanden poetst, enzovoort.

AlfabetI

Infectie

Als je een infectie hebt, zitten er beestjes in lichaam, die er niet horen, en die je ziek maken. De dokter probeert de beestjes weg te krijgen door je medicijnen te geven.

Infuus

33 Infuus 1 (Custom)Met een infuusnaald wordt in je hand geprikt. In het gaatje in je hand wordt een dun buisje gezet. Het buisje loopt via een dunne slang naar een infuuszak met water, zout en suiker. Dit zakje wordt boven je bed gehangen of aan een speciale paal naast je bed. Via een dunne slang gaat het water naar je hand, zo het infuus in. Zo drink je met je hand, want als je nuchter moet blijven dan heeft je lichaam te kort aan water en zo vullen ze het bij.

Intensive Care

Dit is een afdeling in het ziekenhuis waar je naar toe gaat als je heel erg ziek bent. De zusters en broeders letten hier heel goed op je. Er staan veel apparaten, die allemaal geluid maken. Je hoort dus allemaal piepjes door elkaar.

Isolatie

Kijk onder ‘box’.

AlfabetJ

Jodium

Als je een wondje hebt, dan wordt deze schoongemaakt met jodium. Dit kan best wel even prikken. Het jodium zorgt ervoor, dat je wondje niet gaat ontsteken.

AlfabetK

Kaakchirurg

Je gaat naar de kaakchirurg als je last hebt van je tanden en kiezen. De kaakchirurg kijkt bijvoorbeeld of er tanden of kiezen moeten worden getrokken. Bijvoorbeeld omdat ze anders de verkeerde kant op groeien of omdat ze niet meer gezond zijn.

Kijkoperatie

Bij een kijkoperatie maakt de chirurg een klein sneetje. Met een speciaal lampje en een cameraatje kan hij dan in je lichaam kijken. Bijvoorbeeld in je buik of knie.

KNO arts

38 KNO Arts_groot (Custom)Dit is de dokter die voor de keel, neus en oren zorgt. Hij kijkt met een speciale bril in bijvoorbeeld je neus, oren of je mond. Ook als je buisjes in je oren krijgt of als je amandelen ontstoken zijn, dan moet je naar deze dokter.

AlfabetL

Laborant

Een laborant is iemand die bloed, urine en ontlasting onderzoekt. Zo kunnen ze snel weten of iemand een besmettelijke ziekte heeft.

Laboratorium

In het laboratorium, werkt de laborant. Hier gaat het bloed, urine en ontlasting naar toe als het moet worden onderzocht.

Lockje

Een lockje is een ander woord voor infuus.

AlfabetM

Medicijnen

42 Medicijnen (Custom)Als je ziek bent, dan krijg je vaak medicijnen. Dit is om je beter te maken. Medicijnen kunnen er verschillend uit zien. Soms zijn het pilletjes, maar het kan ook een drankje zijn.

Microscoop

Een microscoop is een apparaat waarmee je hele kleine dingen kunt zien. Met het blote oog kan je geen bacteriën zien, maar met een microscoop wel. Het werkt hetzelfde als een vergrootglas.

Monitor

44 Monitor (Custom)Een monitor is een beeldscherm, die piepjes geeft. Op de monitor kun je je hartslag zien, je ademhaling en hoeveel zuurstof er in je bloed zit.

MRI

Een MRI-scanner is een heel groot apparaat met daarin een magneet. Als je voor een MRI gaat, moet je alles van metaal afdoen, zoals een broek met een rits en sieraden. Bij dit onderzoek moet je heel stil op een bed gaan liggen. Het bed schuift langzaam in een soort groot fototoestel. Het apparaat maakt foto’s van de binnenkant van je lichaam, zoals bijvoorbeeld van je knie of van je hersenen. Het apparaat maakt heel veel herrie, een soort gebonk.

AlfabetN

Narcose

Een narcose is een speciale ziekenhuisslaap. Ze gebruiken een narcose bij een operatie, zodat je niets voelt bij het opereren. Je ligt diep te slapen. Het slaapmiddel krijg je via je infuus of gebeurt met een narcosekapje. Het narcosekapje lijkt een beetje op een kapje zoals straaljagerpiloten vaak hebben. Het kapje past helemaal over je neus en je mond. Via dit kapje adem je speciale lucht in. Dit ruikt een beetje vies, maar zorgt dat je in de speciale ziekenhuisslaap valt. Het kan ook zijn dat je de narcose via het infuus krijgt, maar ook dan krijg je een kapje op. Dan komt er alleen maar zuurstof uit het kapje en stinkt de lucht niet.

Nuchter

48 Nuchter (Custom)Als je geopereerd wordt, dan moet je nuchter zijn. Dit betekent dat je een aantal uren voor de operatie niet meer mag eten en drinken. Dit is heel belangrijk. De arts legt uit hoeveel uren je van tevoren niet mag eten en drinken.

AlfabetO

Observatie

Soms lig je ter observatie in het ziekenhuis. Dit houdt in, dat je we je goed in de gaten houden om er achter te komen wat er met je aan de hand is. Observeren betekent ‘goed kijken’.

Obstipatie

Als je last hebt van obstipatie, dan kun je niet of moeilijk kan poepen. De poep is hard en dat geeft pijn in je buik of pijn bij het naar de wc gaan. Er zijn hier medicijnen voor, die zorgen dat je weer makkelijk naar de wc gaat.

Ombedruimte

Deze ruimte wordt ook wel voorbereidingsruimte genoemd. Deze ruimte wordt gebruikt om je voor te bereiden op je operatie.

Operatiekamer

53 OperatiebedDe operatiekamer is een kamer waar je wordt geopereerd. In de operatiekamer zijn altijd veel mensen. Er is iemand die opereert en iemand die in de gaten houdt of je wel goed slaapt en nog iemand die de spullen aangeeft, enzovoort. Er staan ook veel apparaten met heel veel piepjes.

Operatietafel

Dit is een speciale tafel waarop je ligt als je geopereerd moet worden. Deze tafel is verwarmd. Zo blijf je lekker warm, ondanks dat je lang stilligt.

Opname

Een opname betekent dat je in het ziekenhuis verblijft. Hoe lang je blijft, is verschillend, maar je hebt wel een eigen bed. Als je dezelfde dag naar huis gaat, dan noemen we dat een dagbehandeling. Als je één of meer nachtjes blijft slapen, noemen we dat een opname.

Orthopeed

Een orthopeed is een dokter die gewrichten, botten en spieren beoordeelt en opereert. Dit doet hij aan de hand van onder andere röntgenfoto’s.

AlfabetP

Pedagogisch medewerker

De pedagogisch medewerker komt ’s ochtends bij je kijken of je zin hebt om iets te doen. Als je van je kamer af mag, dan kun je naar de speelkamer. Daar kun je bijvoorbeeld knutselen of een spelletje doen. Als je geopereerd wordt, dan bereidt de pedagogisch medewerker je voor en gaat ze met jou en je vader of moeder mee, totdat je onder narcose bent.

Polikliniek

Als je naar het spreekuur gaat bij de dokter, dan ga je naar de polikliniek. Je maakt eerst via de telefoon een afspraak. Ga je naar de polikliniek, dan wacht je eerst tot je aan de beurt bent. Daarna ga je praten met de dokter. Misschien voert hij kleine onderzoekjes uit, om te kijken wat er met je aan de hand is. Pols opnemen Als de verpleegkundige je pols opneemt, dan wil ze weten hoe snel je hart klopt. Dit doet ze door twee vingers op je pols te leggen, je hartslag te tellen en met de secondewijzer van een klokje dit bij te houden.

Preoperatief

Preoperatief betekent ‘voor de operatie’. Voor de operatie vertelt de anesthesist bijvoorbeeld wat er tijdens de operatie gebeurt. En tijdens de voorbereidingsmiddag op de afdeling wordt uitgelegd wat er gebeurt als je opgenomen wordt.

AlfabetQ

Quarantaine

60 Quarantaine (Custom)Quarantaine betekent ‘isolatie’. Als je iets besmettelijks hebt, kom je niet met andere kinderen op zaal te liggen, maar alleen op een box. Zo voorkom je dat andere mensen ziek worden.

AlfabetR

Reanimeren

Is proberen iemand weer tot leven te brengen.

Röntgenfoto

62 Röntgenfoto (Custom)Een röntgenfoto is een foto van de binnenkant van je lichaam. Op de foto kan de dokter zien wat er aan de hand is in je lichaam. Bijvoorbeeld, als je je been hebt gebroken, dan kan de dokter op deze foto zien hoe de breuk eruit ziet, zodat hij weet hoe de botten weer aan elkaar moeten.

Röntgenstralen

Röntgenstralen zijn nodig om een foto te kunnen maken van de binnenkant van je lichaam. Röntgenstralen zie je niet, ruik je niet en voel je niet. Het werkt bijna hetzelfde als bij gewone foto’s maken. Rustuur Als je bent opgenomen op de Kinderafdeling, dan zijn er bepaalde regels waar je je aan moet houden. Tijdens het rustuur blijf je op je kamer en probeer je te slapen of iets voor jezelf te doen. De speelkamer is dan gesloten. Tijdens het rustuur vinden er geen medische handelingen of onderzoeken plaats.

AlfabetS

Saturatiemeter

65 Saturatiemeter (Custom)Dit is een zachte knijper met daarin een rood lampje. Deze knijper wordt op je vinger geplaatst. Deze saturatiemeter meet het zuurstofgehalte in je bloed. De saturatiemeter doet geen pijn aan je vinger.

Sonde

Een sonde is een zacht slangetje, wat via je neus bij je naar binnen wordt gebracht, tot in je maag. Via de sonde krijg je vloeibaar eten. Dit krijg je als je zelf niet kunt eten.

Specialisme

Iedere dokter weet veel van één onderdeel van het lichaam af. We zeggen dan ook dat deze dokter zich daarin heeft gespecialiseerd. Een KNO arts weet bijvoorbeeld alles over je Keel, Neus en Oren. Een kinderarts weet alles over kinderen.

Speelkamer

68 Speelkamer 1 (Custom)Dit is een ruimte op de Kinderafdeling waar je kunt spelen, knutselen of gewoon gezellig kunt zitten. In de speelkamer gebeuren geen nare dingen, alleen maar leuke dingen.

Steriel

Als iets steriel is, dan zitten er geen bacteriën op. Dit wordt gedaan op een speciale afdeling: de Sterilisatieafdeling. Hier worden instrumenten schoongemaakt en op een speciale manier gekookt en ingepakt, zodat er geen bacteriën op komen.

Stethoscoop

70 Stethoscoop (Custom)Een stethoscoop is een apparaat. De dokter plaatst het ronde stuk op je borst en luistert naar je ademhaling en hartslag. Als hij het niet gebruikt, dan hangt hij het om zijn nek of steekt hij het in zijn zak. Hij gebruikt het heel vaak, dus dan moet hij het wel direct erbij kunnen pakken.

AlfabetT

Thermometer

Met een thermometer wordt de temperatuur van je lichaam gemeten.

AlfabetU

Uniform

Dit is speciale kleding die de mensen in het ziekenhuis aan hebben. Zo heeft de dokter een witte jas, de kinderverpleegkundige een wit jasje en een witte broek en de slaapdokter een blauw pak aan.

Uitslaapkamer

Dit is een kamer waar je naar toegaat na de operatie. Hier slaap je uit en houdt de verpleegkundige je goed in de gaten. Als je helemaal wakker bent, dan ga je weer terug naar de afdeling.

AlfabetV

Visite

Iedere dag zitten de verpleegkundigen, dokters en pedagogisch medewerkers in visite. Dit betekent dat ze met elkaar bespreken hoe het met je gaat.

AlfabetW

Wachtruimte

Als je een afspraak bij de dokter hebt, dan is de kans groot, dat je even op hem moet wachten. Dit kan in de wachtruimte.

AlfabetX

Xylometazoline

… zo dat is een moeilijk woord! Maar dit zijn gewoon neusdruppels. Die krijg je als je verkouden bent of last hebt van oorpijn.

AlfabetY

Er zijn op dit moment geen moeilijke woorden met de letter Y.

AlfabetZ

Zetpil

78-Zetpil-(Custom)Medicijnen kun je op verschillende manieren toegediend krijgen. Bijvoorbeeld een zalfje op je huid, een pilletje via je mond of een pil via je bil. Dat laatste noemen we een zetpil.

 
 

Wist je dat...

Je met je tong je elleboog niet kunt aanraken?